Loading...
Άρθρο στο MyCity

Η τέχνη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη δημιουργική ικανότητα αλλά και στην επικοινωνιακή λειτουργία των ανθρώπων και είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις θεραπευτικές ιδιότητες τις οποίες προσφέρει.

Να είσαι καλός άνθρωπος!
Γράφει ο Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος -Συμβουλευτικός Ψυχολόγος
_______________
Μη τυπική ανάπτυξη και Εικαστική Θεραπεία
Γράφει η Θεοδοσία Χατζηθεκλή Αέλιος: Κέντρο Εικαστικής Θεραπείας – Art Therapy Studio
_______________

#mycity #larnaca #backtoschool2022 
#freemagazine 

Αυτισμός

O αυτισμός διέπει ολόκληρη την ατομικότητα ενός αυτιστικού. Δεν έχει κάτι που το κουβαλάει και ίσως να του “φύγει” ή να θεραπευτεί απ’αυτό εντελώς. Συνήθως η κατάσταση αυτή περιβάλλεται από σιωπή και μοναξιά.

Ωστόσο, υπάρχουν έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που βοηθούν όσα άτομα επιβαρύνονται να γίνουν πιο λειτουργικά, να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με το περιβάλλον, να οργανώσουν τον λόγο τους, να ελέγξουν τις εκρήξεις τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Εφ’ όσον, βέβαια, έχει προηγηθεί έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Τέχνη

H τέχνη, σε όλες τις μορφές της, είναι εντελώς υποκειμενική. Ο σκοπός της Τέχνης ως θεραπεία είναι να μπορεί το κάθε άτομο να εκφραστεί με τρόπους που μπορεί να μην είχε εξερευνήσει ποτέ πριν. Το τελικό προϊόν είναι πάντα όμορφο, όχι λόγω αυτού που κάποιος βλέπει φυσικά μπροστά του, αλλά λόγω της διαδικασίας που δούλεψε κάθε άνθρωπος για να φτάσει εκεί.
Η διαδικασία είναι διαφορετική για τον καθένα, όπως και το αποτέλεσμα.Το να μιλάς για τα συναισθήματά σου, είναι δύναμη.
Το να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία, είναι δύναμη.
Το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, είναι δύναμη.
Το να ζητάς βοήθεια, είναι δύναμη.

Όρια

Τα υγιή όρια που βάζουμε στους άλλους αφορούν κυρίως την γνώση και την κατανόηση των δικών μας αναγκών. Μέρος αυτών αποτελεί και το πως θα μπορέσετε να διδάξετε στους άλλους πως να σέβονται τα δικά σας όρια.

Άγχος

Το άγχος μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ίσως να εμφανίζεται ως συνεχής θυμός, αγένεια, υπερ-συναισθηματισμός ή εύκολη ταραχή.
Πολλές φορές τα παιδιά κάνουν παράπονα για πόνους στο στομάχι ή το κεφάλι, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν ακριβώς το είδος του πόνου.
Η αναγνώριση των συναισθημάτων που βρίσκονται κάτω από τέτοιες συμπεριφορές, είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί ή τον εαυτό σας να βρει λειτουργικούς και υγιείς τρόπους για να ανταποκριθεί στο άγχος του.

Ποιά είναι η διαφορά της Εικαστικής Θεραπείας με ένα μάθημα Τέχνης;
Ο χάρτης της καρδιάς!

Ο “χάρτης της καρδιάς” μπορεί να αποτελέσει μια οπτική υπενθύμιση για όλα αυτά τα πράγματα που αγαπάτε και για τα οποία νοιάζεστε. Αφιερώστε χρόνο για να δημιουργήσετε, κι έτσι θα συνδεθείτε με τα εσωτερικά σας συναισθήματα. Η δημιουργική έκφραση θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ξετυλίξετε τις σκέψεις σας, ενώ θα θυμηθείτε επίσης όλα τα όμορφα πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σας. Στο τέλος αυτής της δραστηριότητας, η καρδιά σας θα είναι γεμάτη και πολύχρωμη ❤️

Αναμνήσεις

Όλοι μας κουβαλάμε κάποιες ανεπιθύμητες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Σε κάποιες περιπτώσεις, γίνονται τραύματα που μας εγκλωβίζουν χωρίς στην ουσία να φταίμε εμείς. Όλα τα πράγματα σπάνε και όλα μπορούν να διορθωθούν. Φτάνει να δώσουμε την “άδεια” στον εαυτό μας να ζητήσει βοήθεια.
Το να μιλάς για τα συναισθήματά σου, είναι δύναμη.
Το να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία, είναι δύναμη.
Το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, είναι δύναμη.
Το να ζητάς βοήθεια, είναι δύναμη.

Σκέψεις!

Πολλές φορές, οι αναμνήσεις και οι σκέψεις μας αποθηκεύονται ως εικόνες στο μυαλό μας. Επομένως, για να αποκτήσουμε πρόσβαση σ’αυτά τα συναισθήματα, πρέπει να μιλήσουμε στη γλώσσα τους – την γλώσσα των εικόνων. Η δημιουργία Τέχνης για τους προβληματισμούς μας είναι ένας θαυμάσιος τρόπος πρόσβασης στον συναισθηματικό πόνο με ασφαλή και προσεκτικό τρόπο.

Προσέχουμε τον εαυτό μας

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε είναι πολλές φορές ακατόρθωτο να κατανοήσουμε πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά κυρίως σε εμάς.
Όλοι αλλάζουμε μέσα από αυτό. Κύριο μέλημά μας πρέπει να αποτελεί η σωματική και ψυχική μας υγεία. Κι αν φροντίσουμε γι’αυτά, όταν η μπόρα περάσει, θα μας έχει διδάξει πολλά περισσότερα απ’όσα νομίζουμε!

Αγκαλιές!

Κι αφού δεν μπορούμε πια να κάνουμε αγκαλιές, ζωγραφίσαμε τα χέρια μας ξεχωριστά και μετά τα ενώσαμε…σ’ένα κύκλο αγκαλιάς. Μεγάλο, ζεστό, γεμάτο με αγάπη και κατανόηση. Γιατί, μεταξύ μας, χρειάζονται πολλά εκτός από αυτά;

Συναισθήματα

Τα συναισθήματα έχουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας. Καμία γνώση και κατανόηση του εαυτού μας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτά. Ίσως γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τον εσωτερικό μας κόσμο, αλλά μέχρι να νιώσουμε την δύναμή του, δεν μας ανήκει. Ας προσπαθήσουμε να ενώσουμε τις γνώσεις του μυαλού με τις εμπειριες της ψυχής.

Δημιούργησε!

“Put your worries in a bubble and blow them away” – το παιχνίδι και η τέχνη μπορούν να σου προσφέρουν ελευθερίες που έχεις καλά κρυμμένες. Η δημιουργική διαδικασία, σου δίνει την ευκαιρία να σκεφτείς ανοιχτά και να διώξεις μακριά όλα αυτά που πιθανόν σε προβληματίζουν, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. 💨 🎈🎨

Εκφράσου!

Έρευνα της Βρετανικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Μέριμνας για παιδιά @_place2be, κατέδειξε το 2019 ότι το 56% σε πάνω από 1100 παιδιά ηλικίας 10-11 και 13-15 χρόνων ανησυχούν συνεχώς για κάτι.
Η πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στην Παιδική Ψυχική Υγεία. Φέτος, έχει το σύνθημα “Express Yourself” – “Εκφράσου”.
Ας φροντίσουμε όλοι – γονείς, εκπαιδευτικοί, θεραπευτές και όσοι είμαστε γύρω από παιδιά, να ανησυχούν λιγότερο. Όχι να μην έχουν συναισθήματα. Αλλά να μιλούν γι’αυτά και να τα εκφράζουν με όποιο τρόπο μπορούν, ώστε το βάρος να φεύγει από το μυαλό και την ψυχή τους.

Ελπίδα!

Έχεις ποτέ σκεφτεί ποιες είναι οι στιγμές που είσαι πραγματικά ανέμελος; Είναι αυτές που γίνεσαι και πάλι παιδί.
Που παίζεις, που ζωγραφίζεις, που φωνάζεις δυνατά, που τραγουδάς χωρίς να σε νοιάζει, που εκφράζεσαι με λόγια που δεν φιλτράρεις, που ακούς τρελή μουσική.
Ο παιδικός μας εαυτός είναι μοναδικός.
Ας τον κρατήσουμε στην καρδιά μας.